És molt possible que en algun moment de la vida tinguem l’oportunitat de veure per la televisió o en directe com s’enlaire i vola un globus aerostàtic. Acostuma a ser una imatge de gran bellesa, que transmet calma, pau i equilibri, una imatge que sovint també desperta interrogants entre els més curiosos i la pregunta estrella és: Com volen els globus? Avui us ho explicarem.

Els vols en globus amb passatgers s’acostumen a realitzar amb globus d’aire calent, format per 4 elements : Embolcall – Escup – Cistella i Cremadors.

ESCUP : Construït amb un teixit ignífug. És la part del globus més propera als cremadors.
L’EMBOLCALL : L’embolcall format per un teixit anomenat ultralast, molt resistent a la temperatura.
LA CISTELLA: L’Embollcall i la Cistella es mantenen units per uns cables d’acer. La Cistella de vímet  està construida totalment a mà i té diferents mides segons la capacitat.

Els cremadors els trobarem localitzats a l’entrada de l’embolcall i dirigeixen la flama cap a l’anella de la boca. Finalment, trobarem fixat a terra el gas que s’utilitzarà per a cremar, actualment s’utilitza el propà, tot i que antigament hi podíem trobar hidrogen i heli.

Perquè un globus pugui volar els cremadors de propà escalfen la massa d’aire, milers de metres cúbics, i així modifiquen la seva densitat respecte a l’aire que el rodeja. L’aire de l’interior de l’embolcall és menys dens que el de fora i per això el globus flota. En flotar a l’aire aconseguim que s’elevi la barqueta i tot el passatge del seu interior. El principi físic que dóna explicació a com volen els globus és el principi d’Arquimedes, un dels principis fonamentals en estàtica de fluids.

El pilot del globus, amb la seva precisió i experimentats i qualificats coneixements, serà l’encarregat d’escalfar a voluntat l’aire de l’interior de l’embolcall i d’aquesta manera assolir l’altura desitjada i introduir-se dins de les corrents d’aire que li són més favorables. Aquesta alçada serà el punt d’equilibri respecte a el pes del globus i la densitat de l’aire d’aquella altura. Per aconseguir aquest objectiu no se superaran els 100 °C i caldrà un gran volum d’aire calent per elevar el pes de la cistella i els passatgers, és per aquest motiu que els globus són tan grans.

Volar en globus és una activitat regulada per l’Agència Estatal de Seguretat Aèria. Tots els globus de Vol Aventura estan inscrits al Registre Oficial d’Aviació Civil i compten amb el certificat d’aeronabilitat, el de matrícula i una assegurança per aeronau. Periòdicament passen rigorosos controls que garanteixen que totes i cadascuna de les seves parts en troben en perfecte estat per a poder volar.